top of page
Students Taking Exams

VALUE PROPOSITION

Nu het onderwijs steeds meer en meer digitaal plaatsvindt, leerlingen met laptops en tablets werken en lessen zelfs online gegeven worden, zal ook het lesmateriaal meer en meer gedigitaliseerd worden. Toch verdienen uitgeverijen jaarlijks nog steeds veel geld met werk- en tekstboeken. 


Wij werken op Academie Tien, een nieuwe middelbare school in Utrecht. Op deze school wordt het meeste lesmateriaal zelf ontworpen door de vakdocenten en digitaal aangeboden. Andere scholen binnen de Nuovo scholengroep werken ook met zelfontworpen lesmateriaal en daarbuiten zijn er ook steeds meer scholen die hun eigen curriculum ontwerpen en daarin lesmateriaal arrangeren. Hoe ontwerp je lesmateriaal? Hoe differentieer je? Hoe zorg je dat de leerling zich competent en autonoom voelt en in relatie tot de leraar en klasgenoten blijft staan? Dit wordt docenten al geleerd op de lerarenopleiding zodat ze bijdragen aan een professionele leergemeenschap. 


Opvallend is dat er nog geen Nederlandse databank is waar vakdocenten vanuit heel Nederland het lesmateriaal kunnen delen. Een plek waar startende docenten inspiratie op kunnen doen voor hun opdrachten. Uiteindelijk is het doel van de docent vooral veel tijd te besteden aan de leerling zelf en niet veel aan het ontwerpen van lesmateriaal. Dit zal dan ook het uiteindelijke doel van ons project zijn: Een online-omgeving creëren waar docenten uit heel Nederland zelfontworpen lesmateriaal kunnen delen. Een plaats waar ze elkaar feedback kunnen geven en waar gezamenlijk kunnen werken aan de kwaliteit van het onderwijs.


Alleen al op onze school wordt er per jaar per vak en per jaar 4 grote projecten ontwikkeld. Dit betekent voor een MAVO, HAVO, VWO school zo’n 60 projecten per jaar. Tel dat uit voor de ruim 600 scholen die er in Nederland zijn. En dan spreken we nog niet over de losse werkbladen, introductielessen, vakoverstijgende projecten, enz. Deels is dit de cultuur van sommige docenten: ik heb het gemaakt, dus het is en blijft van mij, en deels is dit de onwetendheid van hoe het gedeeld kan worden. Daarbij ontwerpen veel studenten van de lerarenopleidingen talloze projecten en verdwijnen deze soms doordat ze dit niet mee kunnen nemen naar een andere school. Het opzetten van een Nederlandse databank voor zelfontworpen digitaal lesmateriaal kan hiervoor de eerste stap zijn.

Value Proposition: Onze missie
laptop

OMGEVINGSANALYSE

In verschillende landen zijn platforms ontstaan om het delen van lesmateriaal te stimuleren. Zo bestaan er in de Verenigde Staten o.a. https://www.teacherspayteachers.com/, een online platform met meer dan 3 miljoen verschillende lesmaterialen voor het basis- en voorgezet onderwijs gemaakt door en voor docenten. In Vlaanderen bestaat https://www.klascement.net/, een platform opgericht door het Ministerie van onderwijs en vorming. Hieraan is te zien dat de behoefte om te delen bestaat. Ook in Nederland bestaan er open online resources, maar dit is vaak gebonden aan digitaal lesmateriaal, bepaald educational software om de lessen te gebruiken of zijn niet professioneel opgezet zoals een aantal vakspecifieke Facebookgroepen met een Googledrive. 


NUOVO Podium is de plek waar alle medewerkers van NUOVO samen kunnen komen om te werken, communiceren en inspireren. Er zijn verschillende functionaliteiten. Naast de kennisbank, waar algemene informatie is te vinden vanuit het bedrijfskantoor, is er ook een nieuwskanaal waar de verschillende scholen actualiteiten kunnen delen.  

De functionaliteit ‘groepen’ sluit aan op ons project. ‘Groepen’ richt zich speciaal op docenten van hetzelfde vakgebied. Iedere NUOVO-medewerker krijgt de mogelijkheid om school overstijgend kennis te delen met als achterliggende gedachte: samen bereiken we meer.  

Value Proposition: Studentenleven

''De meeste ideeën over onderwijs zijn niet nieuw, maar niet iedereen kent de oude ideeën.''

Euclides, Griekse filosoof (430 v.C - 360 v C.)

Euclides_2_edited.jpg
Value Proposition: Citaat
bottom of page